Τον προηγούμενο μήνα επισκεύτηκα το δάσος της Ελατιάς στη Δράμα. Αυτό το δάσος είναι μοναδικό για την Ελλάδα και σε πολλές περιπτώσεις είναι το μόνο μέρος στη χώρα που μπορείς να βρεις κάποια είδη χλωρίδας και πανίδας. Είναι το νοτιότερο σημείο στην Ευρώπη που μπορείς να συναντήσεις Καρυοθραύστη και Αγριόκουρκο και το μόνο σημείο στην Ελλάδα στο οποίο έχεις καλές πιθανότητες να συναντήσεις μεταξύ άλλων Δασόκοτα, Αιγωλιό, και Σπουργιτόγλαυκα. Πέρασα τέσσερεις μέρες σε αυτό το απίστευτο μέρος μαζί με δύο φίλους φωτογράφους άγριας φύσης και παρ’ ότι ο καιρός δεν ήταν καθόλου καλός (έβρεχε κάθε μέρα και σε αρκετές περιπτώσεις είδαμε και χαλάζι), η επίσκεψή μας τελικά αποδείχθηκε πολύ πετύχημένη.
Μόλις φτάσαμε στο δάσος επισκευτήκαμε ένα σημείο στο οποίο υπήρχε η πληροφορία ότι πέρσυ παρατηρήθηκε εκεί Σπουργιτόγλαυκα. Σχεδόν αμέσως με την άφιξή μας ακούσαμε κάλεσμα Σπουργιτόγλαυκας στο ίδιο περίπου σημείο με πέρσυ! Εκείνο δεν που είναι ακόμα πιο εκπληκτικό είναι ότι όταν μετά από κόπο καταφέραμε να την εντοπίσουμε, ακούσαμε ένα Αιγωλιό να απαντά στο κάλεσμα της Σπουργιτόγλαυκας μέσα στο μεσημέρι! Υποθέτω ότι η βαριά συννεφιά ήταν η αιτία που ένα νυχτόβιο πουλί όπως είναι ο Αιγωλιός έκανε αισθητή την παρουσία του τόσο νωρίς μέσα στη μέρα. Με όλα αυτά η επιίσκεψή μας ήταν ήδη επιτυχής από την πρώτη μέρα! Ο εντοπισμός του Αιγωλιού μέσα στο δάσος δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση αλλά όταν τελικά καταφέραμε και να τον εντοπίσουμε, ανταμοιφθήκαμε από αρκετές καλές φωτογραφίες από αυτό το δύσκολο να εντοπίστεί νυχτόβιο πουλί. Αυτές οι φωτογραφίες ήταν για μένα οι πρώτες για αυτό το είδος. Είχα καταφέρει να ακούσω το κάλεσμά του κάποιες φορές στο παρελθόν αλλά ποτέ δεν τον είχα δει στο φυσικό του περιβάλλον. Σε μια επόμενη σύντομη βραδυνή βόλτα κοντά στο ξενοδοχείο μας βρήκαμε και ένα ζευγάρι Χουχουριστές για να συμπληρώσουμε τη λίστα με τις παρατηρήσεις των νυχτόβιων ειδών Κουκουβάγιας για αυτή την εξόρμηση. Δηστυχώς δεν καταφέραμε να φωτογραφήσουμε τους Χουχουριστές γιατί είχε πέσει ήδη η νύχτα όταν τους εντοπίσαμε.
Τις επόμενες μέρες ο άσχημος καιρός μας εμπόδισε να ψάξουμε για Τριδάκτυλο Δρυοκολάπτη που ήταν άλλο ένα από τα δύσκολα είδη “στόχους” και επιπλέον δεν βρήκαμε Αγριόκουρκους αλλά συναντήσαμε Καρυοθραύστες, Δασόκοτες, Καστανοπαπαδίτσες, Βουνοπαπαδίτσες, Λοφιοπαπαδίτσες, Πύρουλες, Σταυρομύτες και αρκετά ακόμα δασόβια είδη πουλιών. Επιπλέον βρήκαμε πολλά Ζαρκάδια σε αρκετά σημεία μέσα στο δάσος.
Φύγαμε από το δάσος γεμάτοι όμορφες αναμνήσεις και την ελπίδα ότι θα καταφέρουμε να ξαναπάμε το Φθινόπωρο με καλύτερο καιρό.
Μην ξεχνάτε ότι κάνοντας click πάνω στις φωτογραφίες μπορείτε να τις δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος μαζί με τα στοιχεία της λήψης.