Κίρκοι: Οι ανοιξιάτικοι επισκέπτες των αμπελώνων στα Σπάτα

Τον τελευταίο καιρό ήθελα να γράψω κάτι σχετικά με την εποχιακή λίμνη στα Σπάτα δίπλα στο αεροδρόμιο. Χιλιάδες μεταναστευτικά πουλιά περνούν λίγες μέρες στο νερό ή στην περιοχή γύρω από τα πλημμυρισμένα χωράφια. Προχθές είδα ακόμα και ένα Ψαραετό να ψαρεύει (?) εκεί. Όμως έχω γράψει αρκετά ήδη από την πρώτη χρονιά που εμφανίστηκε η λίμνη το 2011, μετά από αρκετά χρόνια ξηρασίας.

Αυτό που δεν έχει αναφερθεί καθόλου είναι ότι εκτός από τα υπόλοιπα είδη πουλιών, ένας αρκετά μεγάλος αριθμός από κίρκους αρέσκεται να χρησιμοποιεί τους αμπελώνες γύρω από την πλημμυρισμένη περιοχή για να ξεκουράζεται κατά τη μετανάστευσή προς τα βόρεια. Φυσικά ένας ακόμα μεγαλύτερος αριθμός από κίρκους χρησιμοποιεί τα ανοιχτά λιβάδια του αεροδρόμιου για ξεκούραση, αλλά φαίνεται ότι αρκετοί από αυτούς προτιμούν να επισκέπτονται τους γύρω αμπελώνες και να περνούν κάποιες ώρες πάνω στα αμπέλια. Οι Στεπόκιρκοι και οι Λιβαδόκιρκοι δεν είναι κοινά είδη στην Ελλάδα και η καλύτερη (αν όχι η μόνη) ευκαιρία να τους δει κανείς είναι κατά την ανοιξιάτικη μετανάστευση. Για αυτό το λόγο προσπαθώ να επισκέπτομαι αρκετά συχνά το μέρος αυτή την εποχή. Δεν έχω πολύ χρόνο και οι επισκέψεις μου διαρκούν το πολύ μία ώρα, αλλά τις περισσότερες φορές βρίσκω ένα ανεκτικό Στεπόκιρκο ή Λιβαδόκιρκο και καταφέρνω να πάρω μερικές όμορφες φωτογραφίες.

Μετά από αρκετές επισκέψεις έχω καταλήξει σε μια σύντομη διαδρομή που μπορεί να γίνει σε λίγη ώρα και περνάει από τα πιο πιθανά σημεία. Ακόμα και οι Στεπόκιρκοι που κανονικά δεν είναι εύκολο να τους πλησιάσει κανείς, μπορούν να φωτογραφηθούν σε κάποιες στιγμές χαλάρωσης στους αμπελώνες των Σπάτων. Ποτέ πριν η παρατήρηση και η φωτογράφηση αυτών των αρπακτικών δεν ήταν πιο εύκολη και διασκεδαστική.

1 comment to Κίρκοι: Οι ανοιξιάτικοι επισκέπτες των αμπελώνων στα Σπάτα