Πειραματισμοί με ένα Νανοβουτηχτάρι

Είχα αρκετό καιρό να πάω στον υγροβιότοπο του Σχοινιά και πριν από λίγες μέρες αποφάσισα να κάνω μια εξόρμηση προς τα εκεί μήπως βρω κάτι ενδιαφέρον. Δυστυχώς παρά το ότι γύρισα σε όλα τα γνωστά σημεία της περιοχής δεν ήταν η μέρα μου. Τα πουλιά ελάχιστα και ακόμα και ο Στικταετός που για ένα ακόμα χρόνο ξεχειμωνιάζει εκεί, έκανε μόνο ένα μικρό πέρασμα από μακριά. Έτσι σαν τελευταία ελπίδα είπα να επισκεφτώ το κωπηλατοδρόμιο που βρίσκεται δίπλα και πάντα έχει ενδιαφέρον. Προς μεγάλη μου απογοήτευση, αν εξαιρέσει κανείς τους Καστανοκέφαλους γλάρους και τις Φαλαρίδες που ήταν εκεί σε αφθονία, κατά τα άλλα τα πουλιά ήταν και εκεί ελάχιστα και αρκετά μακριά για φωτογραφίες. Το μόνο που κινούνταν σε σχετικά μικρή απόσταση από την ακτή που βρισκόμουν ήταν ένα Νανοβουτηχτάρι. Έτσι αν και το είδος είναι αρκετά κοινό είπα να ασχοληθώ λίγο μαζί του για να γυρίσω σπίτι με λίγες φωτογραφίες που να αξίζουν να κρατήσω.

Ξάπλωσα σε μία ξύλινη προβλήτα και σε λίγο το πουλί ψάρευε σε μικρή απόσταση από εμένα χωρίς να ενοχλείται από την παρουσία μου. Όταν βρισκόταν στα δεξιά μου ο ήλιος ήταν πίσω μου και οι συνθήκες ιδανικές για φωτογραφίες, ενώ αντίθετα όταν βρισκόταν αριστερά μου είχα τον ήλιο κόντρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως ή δεν βγάζεις καθόλου φωτογραφίες ή δοκιμάζεις να βγάλεις κάποια σιλουέτα του πουλιού που πολλές φορές δίνει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, ειδικά πρωινές ή απογευματινές ώρες. Στην περίπτωσή μου και μιας και ήταν πλέον καταμεσήμερο είπα να βγάλω φωτογραφίες σαν να μην με νοιάζει από που είναι το φως. Γύρισα τη μηχανή σε εντελώς χειροκίνητη λειτουργία και υπολογίζοντας την έκθεση με βάση το θέμα μου, έβγαλα φωτογραφίες με το φως και κόντρα και από πίσω με ακριβώς τις ίδιες ρυθμίσεις. Τα αποτελέσματα φαίνονται στις δύο αυτές φωτογραφίες. Σε αυτή με κόντρα φως σχεδόν όλο το φόντο που κανονικά είναι το νερό του κωπηλατοδρόμιου εμφανίζεται “καμένο” χωρίς καμία πληροφορία αλλά το Νανοβουτηχτάρι είναι μια χαρά όπως στην άλλη φωτογραφία. Υπενθυμίζω ότι τα στοιχεία της λήψης φαίνονται με κλικ πάνω στη φωτογραφία όπως πάντα.

Τελικά ομολογώ ότι και οι δύο προσεγγίσεις μου αρέσουν και δεν είμαι σίγουρος αν προτιμώ την κανονική ή τη hi-key. Η δική σας προτίμηση ποιά είναι?

Comments are closed.