Στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού

Την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είχα την ευκαιρία να κάνω μερικές ενδιαφέρουσες εξορμήσεις. Μέχρι σήμερα οι υποχρεώσεις δεν μου επέτρεψαν να πω τίποτα για αυτό αλλά λέω σιγά-σιγά να γράψω λίγα πράγματα μιας και μου χάρισαν όμορφες στιγμές φωτογραφικές και μη.
Το πρώτο μέρος που επισκέφτηκα ήταν οι εκβολές του Γαλλικού και του Αξιού λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη. Είχα μόνο λίγες ώρες στη διάθεσή μου αλλά όπως πάντα το μέρος ξέρει να ανταμείβει με όμορφες φωτογραφίες τους επισκέπτες του.

Στη λίγη ώρα που είχα στη διάθεσή μου δεν πρόλαβα να πάω σε όλα τα γνωστά σημεία ή να βρω πολύ σπάνια είδη. Ίσως το μόνο σπάνιο είδος που είδα ήταν μια μικρή ομάδα από Αργυροπελεκάνους, που όμως για την Ελλάδα αποτελούν συχνό θέαμα το χειμώνα σε πολλούς υγροτόπους κυρίως στα βόρεια της χώρας.
Εντύπωση μου έκαναν τα πολλά Φοινικόπτερα που είδα φέτος εκεί, όπως επίσης και σε κάθε υγρότοπο (κυρίως της Βόρειας Ελλάδας) που επισκέφτηκα. Είδα όλα σχεδόν τα κοινά παρυδάτια αλλά όχι σε μεγάλους αριθμούς. Κοκκινοσκέληδες, Πρασινοσκέληδες, Ακτίτες, Νανοσκαλίδρες, Αργυροπούλια, Τουρλίδες, Αβοκέτες και άλλα, ήταν όλα εκεί. Οι πάπιες λιγοστές με κυρίαρχο είδος τις Βαρβάρες τουλάχιστον στα σημεία που βρέθηκα. Όμορφες φωτογραφικές ευκαιρίες μου χάρισαν και 3 Στρειδοφάγοι που βρήκα και για πρώτη φορά κατάφερα να πλησιάσω αρκετά κοντά, αλλά και μερικά Σκουφοβουτηχτάρια που ψάρευαν στη θάλασσα μπροστά στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού. Μια αρκετά μεγάλη ομάδα από Θαλασσοπρίστες δεν μου έκανε τη χάρη να πλησιάσει στην ακτή.

Η μέρα πέρασε γρήγορα χωρίς να το καταλάβω και μέχρι το μεσημέρι που έφυγα οι εκβολές του Γαλλικού και του Αξιού είχαν δικαιολογήσει πλήρως την άποψή μου ότι πρόκειται για ένα από τα πιο “φωτογραφικά” μέρη της χώρας. Ελπίζω να καταφέρω να ξαναπάω σύντομα

Comments are closed.