Η δεύτερη επίσκεψή μου στη λίμνη Κερκίνη ήταν στο τέλος του Ιανουαρίου. Πήγα εκεί με δύο φίλους φωτογράφους φύσης και παρότι ο καιρός δεν ήταν ο καλύτερος, η επίσκεψή μας ήταν αρκετά πετυχημένη. Όποιος έχει επισκεφτεί την λίμνη πολλές φορές, γνωρίζει ότι επειδή υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές και ο χρόνος είναι πάντα περιορισμένος, πρέπει να υπάρχουν πάντα συγκεκριμένοι στόχοι. Έτσι είχαμε αποφασίσει να αφήσουμε σε δεύτερη μοίρα τα καθαρά υδρόβια πτηνά και να επικεντρώσουμε την προσπάθεια μας στα υπόλοιπα είδη της περιοχής.
Την πρώτη μέρα συναντήσαμε μεταξύ άλλων ένα κοπάδι από Γερακότσιχλες, Κεδρότσιχλες και Κοκκινότσιχλες και βγάλαμε μερικές όμορφες φωτογραφίες.
Τη δεύτερη μέρα μπορεί να αποτύχαμε στην προσπάθεια προσέγγισης των Γερανών που ξεχειμωνιάζουν στην Κερκίνη, αλλά ενώ περιμέναμε τους Γερανούς, ένας Στικταετός πέταξε λίγο πάνω από τα κεφάλια μας.
Η κορυφαία στιγμή της επίσκεψής μας, ωστόσο ήταν οι δρυοκολάπτες. Είδαμε έξι είδη δρυοκολάπτη και καταφέραμε να πάρουμε καλές φωτογραφίες Πευκοδρυοκολάπτη, Σταχτή Δρυοκολάπτη και Νάνοδρυοκολάπτη.
Το πρωί της τελευταίας ημέρας της επίσκεψής μας, βρήκαμε και μια βίδρα σε ένα κανάλι νερού, δίπλα στη λίμνη. Δεν υπήρχε αρκετό φως και δεν ήταν και τόσο κοντά μας, αλλά αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή με αυτό το είδος οπότε δεν έχω παράπονο.
Άλλα ευρήματα περιλαμβάνουν όλα τα συνήθη είδη πάπιες, Ασπρομέτωπες χήνες, Νανοπρίστες και Χηνοπρίστες, Κορμοράνους και Λαγγόνες, Χρυσοτσίχλονα και Τσιφτάδες, Φοινικόπτερα, ένα νεαρό Διπλοσάϊνο, όλα τα κοινά είδη Ερωδιών, και πολλά άλλα είδη.
Έχω τόσες πολλές ωραίες φωτογραφίες από την επίσκεψη αυτή, που ακόμα και τώρα ένα μήνα μετά από την επιστροφή μας δεν έχω τελειώσει με την επιλογή και την επεξεργασία. Ελπίζω να καταφέρω να πάω στην Κερκίνη άλλη μια φορά την Άνοιξη οπότε μείνετε συντονισμένοι.