Χειμώνας στην Κερκίνη (Μέρος 1ο)

Τον Ιανουάριο είχα την τύχη να επισκεφτώ τη λίμνη Κερκίνη δύο φορές. Δυστυχώς ο καιρός δεν βοήθησε ιδιαίτερα μιας και όλες σχεδόν τις μέρες είχε βαριά συννεφιά και κάποιες έβρεχε συνέχεια. Η Κερκίνη όμως βρίσκει πάντα τον τρόπο να σε αποζημιώνει.
Οι περισσότεροι φωτογράφοι επισκέπτονται τη λίμνη εξ’ αιτίας των αργυροπελεκάνων που ήδη από το τέλος Ιανουαρίου έχουν πάρει το εντυπωσιακό αναπαραγωγικό τους φτέρωμα και τους βλέπει κανείς εύκολα σε πολλά σημεία της λίμνης. Όμως αν έχεις πάει πολλές φορές στην Κερκίνη, φτάνεις στο σημείο να τους αγνοείς τελείως μιας και στην περιοχή υπάρχουν πολλά άλλα ενδιαφέροντα είδη όλες τις εποχές του χρόνου. Συνολικά πάνω από 300 διαφορετικά είδη πουλιών έχουν παρατηρηθεί στην περιοχή και δεκάδες από αυτά είναι σπάνια ή απειλούμενα είδη. Επιπλέον στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες είδη θηλαστικών και ερπετών που μπορείς να δεις με λίγο περισσότερη προσπάθεια και φυσικά τύχη.

Η πρώτη μου επίσκεψη έγινε στις αρχές περίπου του μήνα και παρά το ότι είχα την τύχη να δω αρκετά ενδιαφέροντα είδη, οι φωτογραφίες ήταν σχετικά λίγες μιας και είχε πάντα βαριά συννεφιά ενώ τη μία τουλάχιστον μέρα (από τις τρεις συνολικά) έβρεχε συνεχώς.
Είχα την τύχη να δω έστω και από μακριά μια μεγάλη ομάδα από Νανόχηνες. Υπάρχουν μόνο περίπου 100 νανόχηνες στον κόσμο και οι περισσότερες ξεχειμωνιάζουν στην Κερκίνη και στο δέλτα του Έβρου.

Άλλες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις περιλαμβάνουν 26 Γερανούς, Θαλασαετούς, Βασιλαετούς, Χρυσαετούς, τουλάχιστον πέντε Στικταετούς, Λαγγόνες, Χηνοπρίστες, Νανοπρίστες και ένα Γιγαντόγλαρο. Το είδος αυτό γλάρου έχει μόνο λίγες φορές παρατηρηθεί στην Ελλάδα και παρά το ότι η παραπάνω φωτογραφία σίγουρα δεν είναι η καλύτερη του είδους, είμαι χαρούμενος που μου έμεινε κάτι από τη σύντομή συνάντησή μας.

Comments are closed.