Χειμώνας στις εκβολές του Καλαμά

Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων επισκέφτηκα τις εκβολές του Καλαμά. Αν και γενικά πηγαίνω στο μέρος συχνά, είχαν περάσει 2 χρόνια από την προηγούμενη φορά που βρέθηκα Χειμώνα εκεί. Οι εκβολές του Καλαμά δεν είναι το καλύτερο μέρος για να παρατηρήσει κανείς σπάνια είδη (όχι βέβαια ότι δεν βλέπεις και τέτοια), είναι όμως ένα από τα καλύτερα μέρη στην Ελλάδα για φωτογραφία άγριας φύσης. Έτσι η παρακάτω φωτογραφία μιας Αλκυόνης αναδείχθηκε φωτογραφία του μήνα στον σχετικά νέο Ελληνικό μηνιαίο διαγωνισμό φωτογραφίας άγριας φύσης εδώ.

Αυτή τη φορά οι πιο αξιόλογες παρατηρήσεις ήταν ένα θηλυκό Νανογέρακο και 5 Στικταετοί. Υπήρχαν βέβαια και πολλοί Γελαδάρηδες που αν και στην υπόλοιπη χώρα είναι σπάνιοι, εδώ μπορεί κανείς να τους δει όλες τις εποχές. Φυσικά παρόντα ήταν και τα υπόλοιπα είδη των Ερωδιών που μπορεί να δει κανείς Χειμώνα στην Ελλάδα (Σταχτοτσικνιάδες, Λευκοτσικνιάδες και Αργυροτσικνιάδες). Υπήρχαν επίσης αρκετοί Κορμοράνοι και Λαγγόνες. Είδα όλα σχεδόν τα συνηθισμένα είδη παπιά σε πολύ μεγάλους αριθμούς. Πρασινοκέφαλες, Καπακλήδες, Ψαλίδες, Χουλιαρόπαπιες, Σφυριχτάρια, Κιρκίρια και Γκισάρια έκοβαν βόλτες σχεδόν αμέριμνα μιας και εδώ και λίγα χρόνια το κυνήγι έχει απαγορευτεί στην περιοχή. Βαλτόπαπιες και Μαυροκέφαλες υπάρχουν, αλλά είναι πιο σπάνιες και δύσκολα τις βλέπεις.

Τα μικρόπουλα βρίσκονταν παντού, από τους συνηθισμένους Τσιφτάδες μέχρι τις πιο σπάνιες Υφάντρες στο γνωστό σημείο που τις βρίσκεις κάθε φορά. Άλλες παρατηρήσεις περιλαμβάνουν Χουλιαρομύτες, Φοινικόπτερα, Αργυροπελεκάνους αλλά και σχεδόν όλα τα συνήθη παρυδάτια είδη αν και σε μικρούς αριθμούς, με πιο αξιόλογη παρουσία τα 14 Βροχοπούλια που είδα έστω και από μακριά.
Τελικά νομίζω ότι ο Καλαμάς αν και δεν είναι το ίδιο διάσημος με την Κερκίνη ή το Δέλτα του Έβρου, αξίζει σίγουρα μια Χειμωνιάτικη επίσκεψη.

Comments are closed.