Τις μέρες του Πάσχα τις πέρασα στη Θεσπρωτία και έτσι βρήκα την ευκαιρία για δύο επισκέψεις στο Δέλτα του Καλαμά. Εκεί βρίσκεται ένας από τους λιγότερο γνωστούς υγρότοπους της δυτικής Ελλάδας μιας και βρίσκεται στη σκιά του Αμβρακικού, της περιοχής του Μεσολογγίου ή της Γιάλοβας. Αυτο όμως δεν σημαίνει ότι υστερεί στην ομορφιά, την ποικιλία και το πλήθος των ειδών που μπορεί κανείς να παρατηρήσει. Ειδικά από πέρσι που απαγορεύτηκε το κυνήγι.
Κατ’ αρχάς είναι το μόνο μέρος στην Ελλάδα που μπορεί κανείς να παρατηρήσει το Γελαδάρη όλο το χρόνο. Αναπαράγεται στο δέλτα και αρκετά άτομα παραμένουν εκεί και το Χειμώνα, μιας και βρίσκουν τροφή εκμεταλευόμενα τα πολλά πρόβατα και αγελάδες που εκτρέφονται στα λιβάδια δίπλα στο ποτάμι. Εκεί έχω φωτογραφίσει πολλές φορές Γελαδάρηδες, μερικές φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στη σχετική συλογή μου εδώ, ανάμεσα στα υπόλοιπα είδη ερωδιών. Αυτή τη φορά είπα να ασχοληθώ με τα υπόλοιπα είδη του δέλτα.
Ο συνδιασμός γλυκού και αλμυρού νερού, λιβαδιών αλλά και λόφων με διάφορα είδη βλάστησης, δημιουργούν κάθε είδους βιότοπους και μπορεί να δει κανείς πάρα πολλά είδη. Έτσι ενώ ο αριθμός των παρυδάτιων δεν ήταν πολύ μεγάλος όπως θα ήταν π.χ. στο Μεσολόγγι, μπορούσες να δεις μια τεράστια ποικιλία ειδών από παρυδάτια μέχρι δασόβια.
Μεταξύ άλλων υπήρχαν πολλά είδη από γλαρόνια, ανάμεσα τους και πολλά λιγότερο κοινά όπως Γελογλάρονα, Μουστακογλάρονα ή Αργυρογλάρονα, σχεδόν όλα τα είδη ερωδιών, αρκετοί Συκοφάγοι, πολλά μικρόπουλα, από Σπίνοι και τσιροβάκοι μέχρι Υφάντρες και Σχοινοποταμίδες.
Φυσικά υπήρχαν και αρκετά αρπακτικά με πιο αξιόλογες παρατηρήσεις ένα Λιβαδόκιρκο και ένα Ψαραετό που είδα να ψαρεύει στην περιοχή της Σαγιάδας. Συνολικά τώρα που κάνω ένα μικρό απολογισμό, μόνος μου και ενώ πέρασα πολύ χρόνο φωτογραφίζοντας, είδα περίπου 90 διαφορετικά είδη σε δύο 3ωρες επισκέψεις.
Από τον Καλαμά είναι και αυτή η εναλακτική πρόταση για την καταπολέμιση των ποντικών ;). Δεν σας αρέσουν οι γάτες? Θέλετε κάτι διαφορετικό που θα εντυπωσιάσει το γείτονα που σας μπαίνει στο μάτι? Σας προτείνουμε τον Πορφυροτσικνιά της φωτογραφίας που κάνει τη δουλιά γρήγορα και αθόρυβα, ενώ δεν αφήνει καθόλου ίχνη του ποντικού μιας και τον καταπίνει ολόκληρο! 🙂 🙂