Μια νέα Λίμνη!

Πριν λίγες μέρες βρέθηκα ξανά στην περιοχή των Σπάτων συμμετέχοντας σε ένα πρόγραμμα καταγραφής ορνιθοπανίδας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας. Εκεί με περίμενε μια μεγάλη έκπληξη. Άκουγα ιστορίες για ένα υγρότοπο που δημιουργούσαν παλαιότερα τα νερά από τις βροχές, αλλά ποτέ στα 3 χρόνια που παρακολουθώ την περιοχή δεν είχα δει κάτι τέτοιο. Αυτή τη φορά όμως στο σημείο που πριν από 2 μήνες ήταν χωράφια, υπήρχε πλέον μια κανονική λίμνη! Φαίνεται πως οι δυνατές βροχές που έπεσαν το προηγούμενο διάστημα δημιούργησαν ένα βιότοπο που θα φανεί πολύ χρήσιμος στα πουλιά που μεταναστεύουν αυτή την εποχή. Ήδη στη λίμνη είδα Σταχτοτσικνιάδες, Νανοβουτηχτάρια, Καστανοκέφαλους γλάρους, Κιτρινοσουσουράδες, Νεροκελάδες, Δασότρυγγες, Ακτίτες ακόμα και πάπιες μιας και 3 Γκισάρια έκοβαν βόλτες στο κέντρο της λίμνης!

Ένα από τα χαρακτηριστικά της περιοχής αυτή την περίοδο, είναι οι πολλές Κιτρινοσουσουράδες που σταματούν εδώ για λίγο, πριν συνεχίζουν το ταξίδι τους βορειότερα. Έτσι εκτός από το υποείδος που συναντά κανείς και στην Ελλάδα (Motacilla flava feldegg), μπορεί κανείς να δει και πολλά υποείδη που είναι αρκετά σπάνια και ασυνήθιστα για τα μέρη μας. Το περίεργο είναι ότι φαίνεται να είναι πολύ πιο εύκολο να παρατηρήσει κανείς πολλά διαφορετικά υποείδη Κιτρινοσουσουράδας στα Σπάτα παρά σε άλλους βιότοπους στην Αττική όπως π.χ. ο Σχοινιάς.

Το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσω να περνάω πιο τακτικά από το σημείο που βρίσκεται αυτή η μικρή και βέβαια προσωρινή λίμνη. Φαίνεται πως τα Σπάτα θα έχουν αρκετό ενδιαφέρον αυτή την Άνοιξη.

Comments are closed.