Στις λίμνες της Φλώρινας

Πριν λίγες βρέθηκα για λίγες μέρες στην περιοχή της Φλώρινας. Επρόκειτο περισσότερο για οικογενειακή εκδρομή παρά για φωτογραφική εξόρμηση και η διαμονή μας ήταν σε ένα από τα ορεινά χωριά της περιοχής, κοντά στις λίμνες που βρίσκονται Ανατολικά της Φλώρινας και ιδιαίτερα κοντά στην λίμνη Πετρών. Στην περιοχή υπάρχουν τέσσερεις λίμνες (Βεγορίτιδα, Χειμαδίτιδα, Πετρών και Ζάζαρη) που έχουν ρηχά νερά στο μεγαλύτερο μέρος τους και πολλά καλάμια στις όχθες. Έτσι πολλά αποδημητικά πουλιά από τις Βόρειες περιοχές της Ευρώπης επιλέγουν το μέρος για να ξεχειμωνιάσουν.

Οι φωτογραφικές μου εξορμήσεις περιορίστηκαν σε λίγες πρωινές βόλτες γύρω από το ξενοδοχείο και μία ημερήσια εξόρμηση στις γύρω λίμνες και ιδιαίτερα στις λίμνες Πετρών και Ζάζαρη. Η βόλτα αυτή ήταν αρκετή για να εκτιμήσω το μέρος. Αν και τα νερά στις λίμνες είχαν αρχίσει να παγώνουν, τα πουλιά ήταν αρκετά. Εκτός από τις αμέτρητες Φαλαρίδες, στις λίμνες υπήρχαν Κιρκίρια, Μαυροκέφαλες και Πρασινοκέφαλες πάπιες, Γκισάρια, Χουλιαρόπαπιες αλλά και αρκετές Βαλτόπαπιες. Είδα επίσης Λαγγόνες, Κορμοράνους ακόμα και Αργυροπελεκάνους. Γύρω από τις όχθες των λιμνών αρκετοί Αργυροτσικνιάδες, Σταχτοτσικνιάδες, Λευκοτσικνιάδες αλλά και ένας Ήταυρος στα πυκνά καλάμια γύρω από την Πετρών.

Στα καλάμια γύρω από τις λίμνες ήταν επίσης σχετικά εύκολο να παρατηρήσεις Νεροκοτσέλες, Καλαμοτσίχλονα, Υφάντρες ακόμα και Μουστακαλήδες, ενώ στη Ζάζαρη παρατήρησα ένα Δπλοκεφαλά και ένα Μεσαίο Δρυοκολάπτη σε κάποιο σημείο που το δάσος έφτανε στις όχθες της λίμνης.

Επίσης γύρω από τις λίμνες είδαμε Γερακίνες, Χειμωνόκιρκους, Καλαμόκιρκους Ξεφτέρια, ένα Διπλοσάϊνο και ένα Στικταετό.

Όλα αυτά σε ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς που προσφέρεται για βόλτες στη φύση και χαλάρώση, μακρυά από τους τρελούς ρυθμούς της πόλης. Ελπίζω να μπορέσουμε να ξαναεπισκεφθούμε σύντομα το μέρος.

Comments are closed.