Μια ηλιόλουστη μέρα στη Νέα Κίο

Την προηγούμενη Κυριακή βρέθηκα στον υγρότοπο της Νέας Κίου. Βρίσκεται ανάμεσα στη Νέα Κίο και στο Ναύπλιο και έχει δημιουργηθεί από δύο μικρά ποτάμια που εκβάλουν εκεί. Τον Ερασίνο και τον Ίναχο. Βρίσκεται σχετικά κοντά στην Αθήνα και προσφέρεται για ημερήσια εκδρομή σε συνδυασμό με επίσκεψη στο Ναύπλιο που αυτή την εποχή δεν έχει την κοσμοπλημμύρα του καλοκαιριού.
Πήγα με την ελπίδα να παρατηρήσω και να φωτογραφίσω Λεπτομύτα (είναι καλό στη ζωή μας να βάζουμε ψηλούς στόχους :-)). Δυστυχώς δεν βρήκα καμία. Φαίνεται είχαν φύγει νωρίτερα μιας και φτάσαμε αρκετά πιο αργά από ότι υπολόγιζα 🙂

Ο υγρότοπος φιλοξενούσε αρκετά είδη σε ικανοποιητικούς αριθμούς. Μάλιστα είχαν ήδη έρθει και τα πρώτα παπιά μιας και είδα μερικά Κιρκίρια αλλά και Πρασινοκέφαλες πάπιες. Οι πιο αξιοσημείωτες παρατηρήσεις ήταν 2 Λευκοσκαλίδρες, 5 Αμμοσφυριχτές, δύο νεαροί Ροδοπελεκάνοι και ένας Σιγλίγουρος. Μέτρησα επίσης τουλάχιστον 12 Τουρλίδες ενώ όλα τα συνήθη παρυδάτια ήταν εκεί με τους Κοκκινοσκέληδες να είναι το πολυπληθέστερο είδος. Επίσης αρκετοί Λευκοτσικνιάδες, Σταχτοτσικνιάδες και λιγότεροι Κρυπτοτσικνιάδες και Αργυροτσικνιάδες.
Το μόνο αρνητικό στον υγρότοπο είναι ότι το φως είναι κόντρα σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το καλύτερο που μπορεί να σου τύχει είναι να υπάρχει συννεφιά αλλιώς η λήψη αξιοπρεπών φωτογραφιών γίνεται πολύ δύσκολη. Δυστυχώς παρά το βροχερό καιρό σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, στη Νέα Κίο υπήρχε ένας λαμπερός ήλιος που ήταν ότι έπρεπε για βόλτα, αλλά όχι και για φωτογράφιση στον υγρότοπο.

Οι Λευκοσκαλίδρες κάποια στιγμή πλησίασαν πάρα πολύ, αλλά παρά το φλας και τις εκκλήσεις μου κάποιο συννεφάκι να σκεπάσει τον ήλιο, οι λήψεις δεν με ικανοποίησαν και πολύ. Μετά από 3 ώρες έφυγα και συνεχίσαμε τη βόλτα μας στο Ναύπλιο. Μόλις καθίσαμε για φαγητό μεγάλα σύννεφα σκέπασαν τον ήλιο αλλά πλέον ήταν αργά.
Λίγο πριν φύγουμε για την Αθήνα, έκανα μια τελευταία βιαστική βόλτα στον υγρότοπο αλλά ο χρόνος ήταν ελάχιστος και κατάφερα να βγάλω πολύ λίγες φωτογραφίες. Μια από αυτές είναι και αυτή ενός νεαρού Θαλασσοσφυριχτή που φαίνεται παρακάτω. Οι Λευκοσκαλίδρες άφαντες.

Ελπίζω την επόμενη φορά να είμαι πιο τυχερός και να πετύχω και εκείνη τη Λεπτομύτα…

Comments are closed.