Γραμμοτσικνιάς!

Πριν από 3 εβδομάδες ένα πολύ καλό νέο ήρθε ξαφνικά να ταράξει την σχετικά μικρή κοινότητα των ορνιθοπαρατηρητών της χώρας. Ήταν η πρώτη παρατήρηση Γραμμοτσικνιά (Butorides striata) στην Ελλάδα. Το νεαρό άτομο παρατηρήθηκε στα Χανιά και στην αρχή το μπέρδεψαν με νεαρό Νυχτοκόρακα. Μόλις όμως έγινε αντιληπτό περί τίνος πρόκειται, άρχισαν να συρέουν στο σημείο παρατηρητές από όλη την Ελλάδα.

Κάπως έτσι βρέθηκα και εγώ στο πλοίο για Χανιά ελπίζοντας ότι θα προλάβω να το δω από κοντά και να πάρω μερικές φωτογραφίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις ποτέ δεν ξέρεις αν και πότε θα ξαναφανεί το είδος στα μέρη μας. Ευτυχώς το πουλί ήταν στο ίδιο σημείο και τρεφόταν ήρεμο στην εκβολή ενός μικρού ποταμού μέσα στην πόλη! Ο αρκετός κόσμος που πέρναγε από το σημείο δεν φαινόταν να το ενοχλεί ιδιαίτερα, τουλάχιστον όχι στο βαθμό να το αναγκάσει να αλλάξει θέση. Έτσι μπόρεσα να το θαυμάσω και εγώ και να πάρω μερικές φωτογραφίες. Εδώ βλέπετε μόνο ένα μικρό δείγμα!

Μην ξεχνάτε ότι κάνοντας click πάνω στις φωτογραφίες μπορείτε να τις δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος μαζί με τα στοιχεία της λήψης.

4 comments to Γραμμοτσικνιάς!

  • Beautiful pictures, Petros!

    Regards, Leo

  • petros

    Thanks Leo!

  • Γιάννης

    Είναι αυτό που αναφέρεται ως ερωδιός των μαγκροβίων Butorides striatus στον οδηγό αναγνώρισης έκδοσης ΕΟΕ;

  • petros

    Ναι Γιάννη αυτός είναι. Έτσι αναφέρεται στην παλιά έκδοση του οδηγού. Στην τελευταία έκδοση αναφέρεται ως Γραμμοτσικνιάς με το νέο λατινικό όνομα Butorides striata.