1ο Prespa Bird Weekend

H Εταιρία Προστασίας Πρεσπών (www.spp.gr) σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία (www.ornithologiki.gr) οργάνωσαν τις πρώτες μέρες του Μαϊου μια εκδήλωση που ελπίζουν να γίνει ετήσιος θεσμός.

Το 1ο Prespa Bird Weekend λοιπόν περιελάμβανε 2 μέρες γεμάτες με βόλτες στην όμορφη φύση της περιοχής και παρατήρηση της πλούσιας και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας ορνιθοπανίδας. Επιπλέον η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών κάλυψε τα έξοδα διαμονής και διατροφής των συμμετεχόντων στην εκδήλωση.

Την πρώτη μέρα οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες και κάθε ομάδα ανέλαβε να διασχίσει ένα καθοριμένο από πριν μονοπάτι και να καταγράψει τα είδη των πουλιών που θα παρατηρήσει, ενώ την δεύτερη μέρα οι συμμετέχοντες πάλι χωρισμένοι σε ομάδες κλήθηκαν να παρατηρήσουν όσο περισσότερα είδη πουλιών μπορούσαν σε όλη την περιοχή των Πρεσπών.

Η περιοχή των Πρεσπών διακρίνεται από τεράστια ποικιλία βιοτόπων που βοηθούν ώστε ένας δυσανάλογα μεγάλος αριθμός από είδη πουλιών να φωλιάζουν στην περιοχή. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν ο Αργυροπελεκάνος (είδος παγκόσμια απειλούμενο που διατηρεί την μεγαλύτερη αναπαραγωγική αποικία του με 1400 περίπου ζευγάρια στην περιοχή), ο Ροδοπελεκάνος, η Σταχτόχηνα (το νοτιότερο σημείο αναπαραγωγής της στην Ευρώπη), ο Χηνοπρίστης (επίσης το νοτιότερο σημείο αναπαραγωγής του στην Ευρώπη), η Λαγγόνα, ο Γερακοτσιροβάκος (από τα ελάχιστα μέρη στην Ελλάδα που φωλιάζει), o Χρυσαετός κ.α.

Φυσικά ανάμεσα σε όλες τις δραστηριότητες της εκδήλωσης, κατάφερα να ξεκλέψω και λίγο χρόνο για μερικές φωτογραφίες. Επειδή αυτός ο χρόνος ήταν έτσι και αλλιώς λίγος, επικεντρώθηκα στα είδη που είναι δύσκολο να δει κάποιος αλλού. Έτσι φωτογράφησα μεταξύ άλλων Σταχτόπαπιες, Αργυροπελεκάνους, Συκοφάγους, για πρώτη φορά ενήλικους Γερακοτσιροβάκους αλλά και μια Αλεπού που εμφανίστηκε πρωί πρωί στην όχθη της Μικρής Πρέσπας. Οι φωτογραφίες που φαίνονται εδώ είναι μόνο ένα μικρό δείγμα. Μην ξεχνάτε ότι με κλικ πάνω στις εικόνες μπορείτε να τις δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση μαζί με τα στοιχεία της λήψης.

Comments are closed.