Ένα σπάνιο είδος στα Βαρδούσια

Η φωτογραφία που φαίνεται εδώ, σίγουρα δεν είναι από τις καλύτερες μου. Στην πραγματικότητα κανονικά θα την είχα σβήσει χωρίς δεύτερη σκέψη. Το φως είναι κόντρα, η απόσταση μεγάλη και έπρεπε να αφαιρέσω κατά την επεξεργασία αρκετά σύρματα που περνούσαν κοντά στο πουλί. Το πουλάκι αυτό όμως είναι ένα Ελατοτσίχλονο και αυτή είναι μόλις η 5η παρατήρηση του είδους στην Ελλάδα με την προηγούμενη (4η) να είναι το 2004 και την ακόμα πιο παλιά (3η) το 1981!
Αυτή η σύντομη (λιγότερο από 2 λεπτά) συνάντηση αλλά και η παρατήρηση έστω και από μακριά 5 τουλάχιστον Χιονοκότσυφων, έσωσε ένα κατά τα άλλα μέτριο φωτογραφικά διήμερο.

Μετά από μια ευχάριστη κοντινή συνάντηση με ένα νεαρό Διπλοσάϊνο στην αρχή της ανάβασης προς τα καταφύγια, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Αν και παρατηρήσαμε το ζευγάρι των Χρυσαετών της περιοχής δεν είχαμε καμία ευκαιρία για αξιόλογες φωτογραφίες. Από αλπικά είδη είδαμε μόνο ένα κοπάδι από Κιτρινοκαλιακούδες σε μεγάλη όμως απόσταση. Αξιοσημείωτες παρατηρήσεις επίσης ήταν ένας Χειμωνόκιρκος και ένας Καλαμόκιρκος! στα 2000 μέτρα υψόμετρο, καθώς και τα περίπου 30 Χρυσοτσίχλονα που είδαμε πρώτη φορά τόσο νότια να τρέφονται μαζί με το μοναδικό Ελατοτσίχλονο.

Comments are closed.