Μια φθινοπωρινή βόλτα στο Μεσολόγγι

Η περιοχή των υγροτόπων γύρω από το Μεσολόγγι είναι σίγουρα από τις καλύτερες περιοχές στην Ελλάδα για να παρατηρήσει και να φωτογραφίσει κανείς τη μετανάστευση. Έτσι πριν από λίγες μέρες, χαράματα Κυριακής, ξεκίνησα από την Αθήνα με προορισμό το Μεσολόγγι. Λίγο πριν τις 8 το πρωί έφτασα στη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας, γύρω από την οποία τελικά πέρασα ολόκληρη την υπόλοιπη μέρα μέχρι αργά το απόγευμα που πήρα το δρόμο της επιστροφής.
Όπως αποδείχθηκε για άλλη μια φορά, μία μέρα είναι πολύ μικρό διάστημα για να ψάξεις σε όλα τα καλά σημεία της περιοχής.

Πέρασα το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σε δύο μόνο σημεία. Το πρώτο ήταν αυτό που ανακάλυψα πέρσι και από ότι φαίνεται είναι ένα από τα στέκια των λίγων Ερημοσφυριχτών που περνούν από την περιοχή κατά τη μετανάστευση ή ξεχειμωνιάζουν εκεί. Πέρασα πάνω από δύο ώρες ξαπλωμένος στο υγρό και λασπωμένο έδαφος και αν και κατάφερα να φωτογραφίσω Θαλασσολιμόζες, Λευκοσκαλίδρες, Λασποσκαλίδρες, Στρειδοφάγους, Τουρλίδες και άλλα παρυδάτια είδη, από ατυχία δεν κατάφερα να πάρω πολύ καλές φωτογραφίες από το μοναδικό άτομο Ερημοσφυριχτή που πέρασε λίγα μόλις μέτρα δίπλα μου. Ίσως του χρόνου είμαι πιο τυχερός. Έφυγα από αυτό το σημείο όταν το φως έγινε αρκετά σκληρό και τα (αδιάβροχα) ρούχα μου δεν μπορούσαν να αντέξουν άλλη λάσπη…

Το δεύτερο σημείο ήταν λίγο πριν ολοκληρώσω τη βόλτα γύρω από την λιμνοθάλασσα. Εκεί σε ένα τσιμεντένιο πασαλάκι είδα ένα Ψαραετό! ο οποίος δεν έδειχνε να ενοχλείται από την παρουσία μου. Αφού έβγαλα μερικές φωτογραφίες, κάποια στιγμή απογειώθηκε ενοχλημένος από ένα δεύτερο Ψαραετό!!. Τις επόμενες ώρες γύριζα γύρω από αυτή την περιοχή και παρατήρησα τα δύο πουλιά να ψαρεύουν (από μακριά), αλλά και να τρώνε τη λεία τους (από πολύ κοντά).

Γύρισα στην Αθήνα με το μυαλό μου (αλλά και τις κάρτες μνήμης :-)) γεμάτo όμορφες εικόνες.

Comments are closed.