Πέρα από την αυτόματη εστίαση (Μέρος 2ο)

Θυμάται κανείς το προηγούμενο άρθρο “Πέρα από την αυτόματη εστίαση” εδώ? Ήταν πριν από ένα χρόνο περίπου όταν χρησιμοποίησα για πρώτη φορά τη δυνατότητα εστίασης με Liveview της Canon 7D. Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά καλά και από τότε άρχισα να χρησιμοποιώ ξανά τον μετατροπέα 2x με τον 500 f/4L IS φακό μου όταν χρειάζομαι πολύ μεγάλο εστιακό μήκος για στατικά θέματα.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο βρέθηκα ξανά σε παρόμοια θέση και μάλιστα με το ίδιο θέμα! Ένα θηλυκό Νανογέρακο που συνάντησα στο δρόμο για τον Παρνασσό στο ύψος της Θήβας. Αφού έβγαλα αρκετές φωτογραφίες με τον 2x και ήμουν αρκετά ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα, σκέφτηκα το εξής: Και αν έβαζα και τον 1.4x μαζί με τον 2x? (Η δυνατότητα αυτή υπάρχει μόνο στην 2η γενιά extenders της Canon και καταργήθηκε στην 3η γενιά που παρουσιάστηκε πρόσφατα. Ευτυχώς δεν έχω αναβαθμίσει ακόμα τους extenders μου και έτσι μπόρεσα να κάνω εύκολα τη δοκιμή) Το φως ήταν αρκετό και μιας και το Νανογέρακο δεν έλεγε να φύγει, πρόσθεσα και τον 1.4x πίσω από τον 2x για ένα εστιακό μήκος 1400mm που μαζί με το crop factor της μηχανής έδιναν ένα ισοδύναμο 2240mm σε Full Frame. Η μηχανή εστίασε πάλι χωρίς πρόβλημα με το Liveview αν και αισθητά πιο αργά από πριν. Παρ’ όλα αυτά η εστίαση ήταν και πάλι ακριβής. Πρόλαβα και έβγαλα περίπου 10 λήψεις και σχεδόν όλες ήταν καλά εστιασμένες. Η ποιότητα ήταν αξιοπρεπής και η οξύτητα επίσης, αν σκεφτεί κανείς για πόσο γυαλί μιλάμε μεταξύ αισθητήρα της μηχανής και θέματος και επιπλέον το 800 ISO στην 7D. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν οι αυξημένες χρωματικές εκτροπές στα σημεία που υπήρχε μεγάλη αντίθεση στα χρώματα αλλά και αυτό δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο. Η φωτογραφία που φαίνεται εδώ είναι το πλήρες καρέ όπως τραβήχτηκε χωρίς καθόλου crop. Τα πλήρη στοιχεία της λήψης μπορείτε όπως πάντα να τα δείτε με κλικ πάνω στην φωτογραφία.

Θα πει κανείς βέβαια ότι δεν είναι δυνατόν να εκτιμήσεις την ποιότητα της φωτογραφίας σε μέγεθος 800 pixels. Για αυτό το λόγο παραθέτω και ένα 100% crop από κάποιο σημείο με αρκετή λεπτομέρεια για να κρίνετε και εσείς την απόδοση. Το crop αυτό είναι χωρίς καμία όξυνση. Ούτε στα settings του RAW αρχείου ούτε και μετά κατά την επεξεργασία. Είναι όπως ακριβώς βγήκε από τη μηχανή. Μετά από αυτό σκέφτομαι στο επόμενο Νανογέρακο να δοκιμάσω δύο 2x extenders…

Comments are closed.