Πέρα από την αυτόματη εστίαση

Στην τελευταία επίσκεψή μου στις εκβολές του Καλαμά, μία από τις πιο αξιόλογες παρατηρήσεις ήταν ένα θηλυκό Νανογέρακο. Καθόταν ψηλά σε ένα δέντρο και δεν υπήρχε τρόπος να το πλησιάσω. Πήρα μερικές φωτογραφίες, αλλά δεν ήμουν ικανοποιημένος γιατί η απόσταση ήταν αρκετά μεγάλη και ήθελα κάτι καλύτερο από αυτή την ευκαιρία. Αφού το πουλί έμενε στο ίδιο κλαδί και δεν φαινόταν να ενοχλείται από την παρουσία μου, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τον μετατροπέα 2x στη μηχανή μήπως καταφέρω κάτι καλύτερο. Παλαιότερα όταν χρησιμοποιούσα την 1D MkIIN σαν κύρια μηχανή, χρησιμοποιούσα τον 2x αρκετά συχνά. Τα τελευταία 2 χρόνια όμως που χρησιμοποιώ την 7D σαν κύρια φωτογραφική μηχανή δεν τον χρησιμοποιώ, αφού δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα αυτόματης εστίασης με τον 500 f/4L μαζί με τον 2x.

Μιας και το φως ήταν αρκετό αποφάσισα να πάρω μερικές φωτογραφίες πρώτα με αυτόματη εστίαση μέσω του Liveview και μετά με χειροκίνητη εστίαση. Έκλεισα λίγο το διάφραγμα στο f/10 από f/8 και πήρα μια σειρά από φωτογραφίες με κάθε ένα από τους 2 αυτούς τρόπους. Η αυτόματη εστίαση με τη χρήση του Liveview και φακό με μέγιστο διάφραγμα f/8 είναι αργή αλλά αποτελεσματική. Τα αποτελέσματα και με τους 2 τρόπους με εξέπληξαν ευχάριστα και τώρα έχω τις πρώτες μου αξιοπρεπείς φωτογραφίες από ένα θηλυκό Νανογέρακο. Η φωτογραφία που φαίνεται εδώ είναι περίπου 65-70% του πλήρους καρέ και μπορεί εύκολα να εκτυπωθεί σε μέγεθος Α2.
Έτσι την επόμενη φορά που θα βρεθούμε σε μία κατάσταση που το διαθέσιμο εστιακό μήκος δεν είναι αρκετό, ας έχουμε στο μυαλό ότι υπάρχουν και μερικές ακόμα επιλογές για να πάρουμε τελικά την φωτογραφία που θέλουμε!

Comments are closed.