Στα οροπέδια της Γκιώνας

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο επισκέφτηκα για μια ακόμα φορά τη Γκιώνα. Μαζί μου αυτή τη φορά δύο φίλοι που επίσης ασχολούνται με τη φωτογραφία άγριας φύσης, ο Μιχάλης Κωτσάκης και ο Γιώργος Αλεξανδρής. Ανεβήκαμε στο βουνό από τη γνώριμη διαδρομή από Προσήλιο. Στη βραχώδη ορθοπλαγιά πάνω ακριβώς από το χωριό, είδαμε 3 ζευγάρια Βραχοκιρκίνεζα, Γαλαζοκότσυφα, Βραχοτσοπανάκο καθώς και μια Γερακίνα που καταδιώχθηκε άμεσα από τις Κουρούνες που επίσης φωλιάζουν εκεί. Συνεχίζοντας την ανάβαση προς τα αλπικά οροπέδια μέσα από το δάσος δεν καταφέραμε να βρούμε κάποια είδη Δρυοκολάπτη όπως ελπίζαμε.

Λίγο πριν βγούμε όμως στο οροπέδιο του Ρωμέικου πάνω από 100 Κιτρινοκαλιακούδες άρχισαν να πετούν από πάνω μας. Δυστυχώς για ακόμα μια φορά το φως δεν βοήθησε να έχω κάποια καλή φωτογραφία. Στο οροπέδιο οι Σταχτοπετρόκληδες ήταν πάρα πολλοί και οι περισσότεροι τάϊζαν ήδη τα μικρά τους. Είδαμε επίσης Φανέτα, Δεντροσταρίθρες Ωχροκελάδες, Αετομάχους, Καρβουνιάρηδες και ένα ζευγάρι από Βλαχοτσίχλονα. Εκεί σταματήσαμε για κάποιες φωτογραφίες μιας και ο δυνατός ήλιος είχε δώσει τη θέση του σε μια ευχάριστη ελαφρή συννεφιά.

Στο οροπέδιο της Ταράτσας είδαμε επιτέλους μια ομάδα από 5 Χιονάδες να τρέφεται στο λιβάδι και καταφέραμε να πάρουμε μερικές φωτογραφίες αλλά σχεδόν αμέσως η δυνατή βροχή που άρχισε να πέφτει μας χάλασε λίγο τα σχέδια. Πήραμε το δρόμο της επιστοφής από τον ίδιο δρόμο που είχαμε ανέβει. Η μόνη νέα παρατήρηση ήταν 2-3 αρσενικοί Πυροκότσυφες που έμειναν όμως σχετικά μακρυά μας.

Όταν φτάσαμε στην αρχή του δάσους και αρχίσαμε να κατεβαίνουμε, μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη. Είδαμε 2 Λευκονώτες Δρυοκολάπτες, είδος αρκετά δύσκολο να παρατηρήσει κανείς και επιπλέον ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα αυτό το είδος στη Γκιώνα. Αν και το φως ήταν λίγο μιας και ήταν πλέον αργά το απόγευμα, καταφέραμε να πάρουμε μερικές αξιοπρεπείς φωτογραφίες αφού το θηλυκό πλησίασε αρκετά κοντά μας. Τέλος και ενώ είχαμε φτάσει σχεδόν στο Προσήλιο είδαμε από κοντά ένα ζευγάρι Μαύρους Δρυοκολάπτες κοντά στο σημείο που τους βλέπω κάθε φορά, αλλά πλέον ήταν σχεδόν σκοτάδι. Ελπίζω να επιστρέψω πάλι στο βουνό για μια ακόμα επίσκεψη το Φθινόπωρο.

Comments are closed.