Οι Μαυροπετρίτες της Σκύρου

Τις προηγούμενες μέρες βρέθηκα για διακοπές στη Σκύρο. Αν και παρατήρησα αρκετά είδη πουλιών στο νησί, οι κρυφές ελπίδες μου να δω Σμυρνοτσίχλονο διαψεύστηκαν. Δυστυχώς δεν κατάφερα να δω από κοντά ούτε κάποιο από τα άγρια Σκυριανά αλογάκια που ζουν ελεύθερα στον Κόχυλα (το πιο ψηλό βουνό της Σκύρου).

Αυτό που μου έμεινε από τη διαμονή μου, είναι οι Μαυροπετρίτες που αυτή την εποχή βρίσκονται παντού! Τους έβλεπες πάνω από τη Χώρα, περνούσαν από πάνω στην παραλία που έκανες μπάνιο, στα χωράφια, και ειδικά στα δάση του Βόρειου τμήματος του νησιού.

Τις αμέσως επόμενες μέρες θα εγκατασταθούν και θα κάνουν τις φωλιές τους στη Νότια βραχώδη ακτή περιμένοντας το πέρασμα των μεταναστευτικών πουλιών προς την Αφρική για να θρέψουν τα μικρά τους. Προς το παρόν όμως αρκούνται στα μεγάλα έντομα που πιάνουν και τρώνε στον αέρα πάνω από τα δασωμένα μέρη του βόρειου τμήματος του νησιού. Στην πρώτη φωτογραφία μπορείτε να δείτε ένα Μαυροπετρίτη (ανοιχτόχρωμη μορφή) να καταβροχθίζει μια Λιβελούλα που μόλις έπιασε. Υπάρχει επίσης και η κάπως λιγότερο κοινή σκουρόχρωμη μορφή του Μαυροπετρίτη που φαίνεται στη 2η φωτογραφία.

Η καλύτερη στιγμή ήταν όταν βρεθήκαμε να έχουμε πάνω από 20 Μαυροπετρίτες να πετούν ακριβώς από πάνω μας. Μια-δυο φορές κάποιος βούτηξε δίπλα μας για να πιάσει τη λεία του και μπορούσες να ακούσεις το θόρυβο από τα φτερά του καθώς έκανε απίστευτες στροφές και ελιγμούς λίγα μέτρα μακριά μας.

Βλέποντας αυτό το θέαμα δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι το πανέμορφο αυτό γεράκι ανήκει στα παγκόσμια απειλούμενα είδη. Η αλήθεια όμως είναι ότι υπάρχουν μόνο λίγες χιλιάδες Μαυροπετρίτες και η ψευδαίσθηση της αφθονίας, οφείλεται στο γεγονός ότι περισσότεροι από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού, επιλέγουν τα απόκρυμνα βράχια των νησιών του Αιγαίου για να φωλιάσουν.

Περισσότερες πληροφορίες για τους Μαυροπετρίτες μπορείτε να βρείτε στη σχετική ιστοσελίδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Eταιρίας.

Comments are closed.